HVORDAN FINDER DU UD AF, HVAD DU HAR BRUG FOR

Find en faglig sparringspartner

 

At afgøre, hvilke kosttilskud (herunder vitaminer, mineraler, urter og fedtsyrer), du kan have brug for, er en kompleks proces, der bør baseres på flere faktorer, herunder din kost, livsstil, sundhedstilstand og eventuelle medicinske behov. 

Her er nogle trin, du kan følge for at afgøre dine kosttilskudsbehov:

1.

Konsulter en sundhedsfaglig person, som kan være din læge, og en af de komplementære behandlere, vi nævner nedenfor. Der kan være andre, som har specialiseret sig i kroppens behov, og hvordan man kan vurdere den samlede sundhedstilstand, men vi har valgt nogle af de fagpersoner, der har de længste uddannelser, og som ved, hvordan din kost og eventuelle danske kosttilskud kan støtte dig på din vej.
 

2.

Analyser din kost: Hold styr på din daglige kost gennem en periode. Det vil hjælpe dig med at identificere eventuelle mangler eller områder, hvor din kost kunne forbedres. Det kan du læse meget mere om på Fødevarestyrelsens sider, her har de blandt andet nogle gode hæfter, der henvender sig til gravide, forældre eller andre med særlige behov.
Måske er du også i gang med nogle særlige kostanbefalinger, fx mere eller mindre af fedt, proteiner og kulhydrater, og det vil altid være godt at finde en fagligt dygtig rådgiver, især hvis det er nogle kostterapier, der egentlig kun bør følges i en kort periode.

3.

Visse vitaminer og mineraler kan måles i forskellige tests, men desværre langt fra alle. Derfor handler det også om at få din sparringspartner i sundhed til at hjælpe dig med at guide dig gennem en verden af produkter, der godt kan være noget uoverskuelig. Fagpersonerne har et stort overblik over de enkelte muligheder, som kan skræddersyes specifikt til dine behov, så du ikke farer vild i kosttrends og på helsehylderne. 

4.

Vælg kvalitetsprodukter: Hvis din sundhedsperson anbefaler kosttilskud, skal du vælge produkter fra pålidelige producenter og være opmærksom på, hvilke ingredienser der er i. Vælg gerne producenter, der har fyldt kapslerne op med aktive stoffer frem for tablethjælpemidler. Sidstnævnte kan dog ikke undgås fuldstændig under produktionen. Men en dygtig producent har valgt så få hjælpestoffer som muligt - og kun de bedste og vigtigste. 

5.

Undgå overdosering: Mere er ikke altid bedre, når det kommer til kosttilskud. Overdosering af visse vitaminer og mineraler kan skabe problemer. Hold dig inden for de anbefalede daglige doser, og tag ikke flere kosttilskud end anbefalet af din faglige sparringspartner.

6.

Kontinuerlig opfølgning: Din krops behov kan ændre sig over tid, så det er vigtigt at have regelmæssig opfølgning på, om dine kosttilskudsbehov stadig er relevante.

 

 

 

 

 

Opsøg eventuelt professionelle behandlere, fx læger, kiropraktorer, osteopater, heilpraktikere, biopater, naturopather, zoneterapeuter, akupunktører, ernæringsterapeuter, psykologer eller andre fagpersoner. De dygtigste vil altid henvise til den ekspert, der har bedst mulighed for at rådgive dig.