URTER OG DROGER

Hulkravet kodriver

- med det latinske navn Caltha palustris

Hulkravet kodriver er en flerårig plante inden for familien Ranunculaceae, der trives i vådområder som sumpe, moser og ved vandløb.

Planten har store, runde, hjerteformede blade og producerer lyse gule blomster i foråret. Blomsterne har mange støvdragere og en karakteristisk, fyldig struktur.

Hulkravet kodriver kan vokse i tætte kolonier og har en tendens til at sprede sig langs vandløb og vådområder. Den er tilpasset til våde forhold og kan tåle periodisk oversvømmelse. Frøene spredes ofte med vandstrømme.

På grund af dens attraktive blomster og tilpasningsevne anvendes hulkravet kodriver undertiden som prydblomst i haver og langs vandløb.

Hulkravet kodriver er en urt, der er værdsat for sine medicinske egenskaber og har været brugt i traditionel medicin i århundreder. Planten indeholder en række bioaktive stoffer, der bidrager til dens egenskaber egenskaber. De vigtigste indholdsstoffer i hulkravet kodriver er:

  • Hulkravet kodriver er rig på triterpensaponiner (især primula-saponin) - saponiner er kendt for deres evne til at danne skum i vandige løsninger som også er en del af dens anvendelse til medicinske formål
  • Planten indeholder også flavonoider, som er kraftfulde antioxidanter
  • Hulkravet kodriver indeholder fenolsyrer som rosmarinsyre, som også er en del af dens anvendelse til medicinske formål
  • Selvom de ikke er de primære bioaktive stoffer, indeholder hulkravet kodriver også vitaminer (især vitamin C) og mineraler i mindre mængder
  • Den indeholder ligeldes carotenoider som også er en del af dens anvendelse til medicinske formål
  • Hulkravet kodriver indeholder små mængder essentielle olier, der bl.a. bidrager til plantens karakteristiske aroma

Hos Sandvig Pharma indgår hulkravet kodriver i flere produkter:

REBREATHE
REFLOW

I produktet REBREATHE indgår hulkravet kodriver, hvor det fremmer sundheden i de øvre luftveje

I produktet REFLOW indgår hulkravet kodriver, som traditionelt er blevet brugt til at hjælpe blodcirkulationen